top of page
Yazarın fotoğrafıUtku Inan

Alüminyum homojenizasyon fırınlarında sıcaklık dağılımı

İyi bir ekstrüzyon prosesi için düzgün bir şekilde homojenize edilmiş biyet bir zorunluluktur. Bu işlemin doğru yapılabilmesi için homojenizasyon fırınının uygun sıcaklık dağılımına sahip olması gerekir. 



Alüminyum homojenizasyon nedir? 

Homojenizasyon tipik olarak döküm işleminden sonra alüminyum kütüğün ısıl işlemi için kullanılır; döküm sırasında oluşan artık gerilimi ortadan kaldırmayı ve metalurjik sonuçları iyileştirmeyi amaçlar. Alüminyum profillerin kalitesinin arttırılmasında önemli bir işlemdir.


Gerçekte homojenleştirme, yüksek kalitede ekstrüzyonlar üretmek için esastır. Homojenleştirme adımını kontrol etmezseniz aşağıdakilerle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz:

  • Artan patlatma basıncı.

  • Daha fazla kusur.

  • Eloksal sonrasında çizgili doku.

  • Daha düşük ekstrüzyon hızları.

  • Zayıf mekanik özellikler.


Sıcaklık dağılımı neden önemli?

Fırınlarda sıcaklık dağılımı genellikle fırının tasarımına ve tipine göre değişiklik gösterir. Fırın ayar sıcaklığından daha farklı bir sıcaklığın fırının farklı bölgelerinde oluşması ısıl işlemin doğası gereğidir. Ancak bu sıcaklık farkının belirli bir aralıkta olması ürünler açısından hayati önem taşır.


Örnek vermek gerekirse,

540°C'ye ayarlanmış bir fırında farklı bölgelerde ±25°C olması biyetlerin kalitesinde dramatik farklar oluşturabilir.


Alüminyum homojenleştirme işleminde sıcaklığın izlenmesi çok önemlidir. Sıcaklıkların ayarlanan parametreler dahilinde olmasını sağlayarak ürünlerinizin hem kritik sıcaklık noktalarına ulaştığını hem de bu sıcaklıkta doğru süre boyunca tutulduğunu garanti edebilirsiniz.


Fırın içerisinde bu sürecin nasıl ilerlediğini görebilmek için farklı noktalara termokupllar yerleştirerek tüm proses kayıt altına alınır. Bu kayıt ile fırın içerisinde neler yaşandığını görebiliriz. Tipik bir ürün sıcaklık profili raporunda aşağıdaki maddeler yer almalıdır,


  • Ayar sıcaklığına ulaşma süresi

  • Ayar sıcaklığının üzerinde bulunulan süre

  • Isıtma rejimi

  • Soğutma rejimi

  • Soğutma süresi


Aşağıdaki örnekte yakıcılardan birinin kısa süreli devre dışı kalması ile sıcaklıkta oluşan dalgalanmayı görebilirsiniz.



Peki sizin fırınınız bu iş için ne kadar uygun? 


BDİ Metal olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?

Şirketiniz biyet kalitesiyle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Biyetlerinizin istediğiniz sıcaklıklara ulaşıp ulaşmadığını ve o sıcaklıkta ne kadar durduğunu, fırın içerisindeki sıcaklık dağılımını ölçerek size raporlayabiliriz. 

57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page