top of page

2020 Tokyo'nun Olimpiyat madalyaları tamamen geri dönüştürülmüş elektronik aletlerden üretildi.

Yazarın fotoğrafı: Utku InanUtku Inan

Tokyo 2020 Olimpiyat altını

Bir atlet için olimpiyat madalyasından daha değerli bir ödül olduğunu düşünmüyorum. Ancak bu seneki madalyalar bence hiç olmadığı kadar değerli çünkü olimpiyat tarihinde ilk kez geri dönüştürülmüş metallerden imal edildiler.


Bu değerli madalyaları üretmek için Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi (Tokyo 2020), Japonya'nın her yerinden kullanılmış cep telefonları gibi küçük elektronik cihazları toplamak için “Tokyo 2020 Madalya Projesi”ni 2017 yılında başlattı. Proje, Japonya genelinde 1.300 eğitim kurumu ve 2.100 elektronik perakende mağazasından bağış ve destek aldı. Bağış kutuları da yerel bağışlar için Japonya'da birçok noktaya yerleştirildi.


Bu proje Japonya'yı Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları tarihinde vatandaşları madalya üretimine dahil eden ve madalyaları geri dönüştürülmüş metaller kullanarak üreten ilk ülke yaptı.


Tokyo Olimpiyatlarında toplam 5.000 altın, gümüş ve bronz madalya veriliyor. Bu madalyaların üretilebilmesi için toplam 78.985 ton elektronik alet iki yıl boyunca Japonya genelinde toplandı.


6,21 milyon cep telefonunu da içeren milyonlarca elektronik aletten çıkarılan altın, gümüş ve bronz elementleri rafine edilerek madalya üretimi için kullanıldı.


31,75 kg altın, 3.490 kg gümüş ve 2.199 kg bronzun elde edildiği geri dönüşüm kampanyasında altın tek başına 2 milyon dolar değerinde.


Bu madalyaların içerisindeki metal oranları ne kadar?

  • 556gr ağırlığında olan altın madalyanın %98,8'i gümüş iken kalan %1,2'lik kısım ise altın.

  • Gümüş madalyanın tamamı gümüş ve kendisi 550gr ağırlığında

  • Bronz madalya ise %95 bakır ve %5 çinko alaşımı ağırlığı ise 450gr

Tokyo Olimpiyatları'ndaki madalyalar için geri dönüştürülmüş elektroniklerin kullanılması, etkinliğin organizatörlerinin çevresel ayak izlerini en aza indirmek için çalıştıkları yollardan sadece bir tanesi. Diğer sürdürülebilir uygulamaları ise şunlar:


  • Olimpiyat meşaleleri için 2011'deki Büyük Doğu Japonya depremi ve tsunamisinin ardından inşa edilen geçici konutlardan geri dönüştürülmüş inşaat molozlarının kullanılması;

  • Sporcuların uyku alanları için Japon Airweave şirketi tarafından üretilen hafif geri dönüştürülmüş karton yatakların kullanılması;

  • Kullanımdan sonra geri dönüştürülebilen şilteler kullanmak;,

  • Olimpiyat Köyü çevresinde sporcuları taşımak için Toyota tarafından yapılan otonom elektrikli arabaları kullanmak.

Metal geri kazanımına önem veren Japon Olimpiyat komitesi umarım birçok başka spor etkinliği organizatörüne de ilham olacaktır.


2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi 50'si kadın, 58'i erkek toplam 108 sporcu 18 branşta temsil ediyor. Gerek madalya alabilenler gerekse oraya gitme başarısını gösteren tüm sporcuları canı gönülden tebrik ediyorum.




 
 
 

Comments


bottom of page