The International Automotive Oversight Bureau (IAOB), Uluslararası Otomotiv Gözetim Bürosu, 2021 yılında karşılaştıkları ilk 10 majör uygunsuzluğu açıkladı.
Safkan bir kaliteci olduğumu söyleyemem ama çalışma hayatım süresince kalite uygulamaları ile iç içe oldum dolayısıyla bu tip yayınlar hep hoşuma gitmiştir.
Başlamadan önce bu makalenin IAOB'nin yayınladığı bilgilere dayanılarak hazırlandığını söylemek isterim. Peki kim bu IAOB?
IAOB kimdir?
IAOB, 41 adet IATF sözleşmeli Sertifikasyon Kuruluşundan 20'sini bünyesinde barındıran bir organizasyon. Bu belgelendirme kuruluşları, IATF 16949 yürüten firmalara 3. taraf değerlendirmeleri ve belgelendirme sağlamakta.
IAOB, 20 adet sertifikasyon kurumunun IATF Kuralları 5'te belirtilen tüm gereksinimleri karşılayan doğru ve tarafsız denetimler yapmasını sağlamayı taahhüt eden bir yapı.
Gelelim sayılara...
Yayınlanan bilgiye göre IAOB veri tabanında 2021 yılında 12.868 adet majör hata kayıt edilmiş. İlk 10'a giren büyük uygunsuzluk toplam uygunsuzlukların %40.4'ını temsil etmekte.
İlk üçte hangi maddeler var?
Standardın 10.2.3 maddesinde bulunan "problem çözme" en sık karşılaşılan hata olmuş. Bu hatanın yüzdesi ilk 10 içerisinde bulunan hataların %21'ini oluşturuyor.
IATF 16949 madde 10.2.3, kuruluşun problem çözme için, kök neden analizini ve uygulanan düzeltici eylemlerin etkinliğinin doğrulanmasını içeren belgelenmiş bir süreç(ler)e sahip olması gerektiğini söyler.
Tekrarlanan uygunsuzluklar ve şikayetler, denetçi ve diğer herkes için problem çözme sürecinin etkisiz olduğunu ortaya koyar. Uygulanan düzeltici faaliyetlerin basitçe çalışması ve benzer uygunsuzlukları önlemesi gerekir.
İki numarada ISO 9001 ile ortak bir madde var. 10.2.1 numaralı "uygunsuzluk ve düzeltici faaliyet" ilk 10 büyük hatanın %19'luk bir bölümünü simgeliyor.
Riskler iyi yönetilmediğinde ve şikayetler veya uygunsuzluklar meydana geldiğinde, kuruluş uygunsuzluğa tepki vermek ve uygun olduğu şekilde bunu kontrol etmek veya düzeltmek için harekete geçmek ve sonuçlarıyla uğraşmakla yükümlüdür. Düzeltici faaliyetler etkinlikleri açısından gözden geçirilmeli ve karşılaşılan uygunsuzlukların etkisine uygun olmalıdır.
Üç numarada ise aslında daha önce bu listelere pek girmeyen bir hata türü gözümüze çarpıyor. 8.3.5.2 maddesinde bulunan "üretim süreci tasarım çıktısı" . Pastanın %10'luk bir dilimi bu hataya ayrılmış durumda.
İşte ilk 10
Sonuç
Bu yazı her ne kadar bu konudaki ilk yazım olsa da daha önce okuduğum makalelerden bildiğim kadarı ile ilk iki madde genelde liderliği paylaşıyor. Buradan iki çıkarım yapabilirim,
Denetçiler problem çözme tekniklerini daha derinlemesine inceliyor.
İşletmeler sorunlarını görmezden geliyor veya standardın istediği kadar bu konuya önem vermiyor.
Comentários